SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

HARAC – İMARA – FEY’ BAHSİ

<< 2992 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ حَدَّثَنَا أَبُو عَاصِمٍ وَأَزْهَرُ قَالَا حَدَّثَنَا ابْنُ عَوْنٍ قَالَ سَأَلْتُ مُحَمَّدًا عَنْ سَهْمِ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَالصَّفِيِّ قَالَ كَانَ يُضْرَبُ لَهُ بِسَهْمٍ مَعَ الْمُسْلِمِينَ وَإِنْ لَمْ يَشْهَدْ وَالصَّفِيُّ يُؤْخَذُ لَهُ رَأْسٌ مِنْ الْخُمُسِ قَبْلَ كُلِّ شَيْءٍ

 

İbn Avn' dedi ki: Ben Muhammed (b. Sîrîn)'e Peygamber (s.a.v.)'in (ganimetlerdeki) hissesi ile "Safiyy" (denilen hissesin)i sordum da bana, "Eğer savaşta bulunmamışsa bile kendisine (harbe giren) müslümanlarla beraber bir hisse verilirdi, bir de herşeyden önce humustan (seçerek alabileceği) bir adet (köle -ya da câriye- ile at ve kılıç) verilirdi," cevabını verdi.

 

 

İzah:

Hz. Nebiin "Safiyy" adıyla^ kendisine seçip alabileceği bir kılıçla bir köle ve bir atı ganimetler dağıtılmadan önce ve ganimetlerin tümü içerisinden seçip alabileceğini ifade eden bir önceki ha­disle, Safiyy denilen bu malları ganimetlerden ayrılan humusun içerisinden se­çip alabileceğini ifade eden bu hadis arasında zahiren bir çelişki görünüyor­sa da, bu hadiste geçen "herşeyden önce humustan bir adet (at, köle ve kı­lıç) verilirdi." sözünü Hz. Nebi'in bu hakkı hiçbir taksim yapılma­dan ve humus da henüz ganimetlerden ayrılmadan önce ganimetlerin tümün­den verilirdi" şeklinde anlamak da mümkündür. O zaman bu iki hadis ara­sında bir çelişki kalmaz. Çünkü bu takdirde Hz. Nebi safiyy hakkını ga­nimetlerin tümünden ve dolayısıyle humustan seçmiş olur.

 

Hanefi ulemasından Şems-üI-Eimme Serahsi'nin Siyeri Kebir'in de de açıkladığı gibi Hz. Nebiin behemmehal ganimetlerde üç hakkı yardı:

 

1. Safiyy hakkı

 

2. Humustan beşte bir pay

 

3. Diğer müslümanlarla beraber aldığı pay Hafız MünzirTnin açıklama­sına göre, bu hadis mürseldir. Çünkü İbn Şîrîn (r.a) Hz. Nebi'den ha­dis işitmemiştir.